EN / SV /
Login
Tillbaka

Under vandringen

Under vandringen

Det finns sex checkpoints längs vandringen i Fjällräven Classic Sverige, och de är bemannade dygnet runt från start – söndagen kl.24. Därefter är de öppna 06-24 från måndag morgon tills vi stänger checkpointen. Du måste få ditt vandringspass stämplat vid alla checkpoints och fylla i din ankomsttid i gästboken. Om en nödsituation skulle uppstå och volontärerna måste lämna tältet kommer stämpeln att placeras utanför tältet så att du själv kan stämpla vandringspasset.

 

Stängningstider är:

Kebnekaise måndagen kl.12

Singi tisdagen kl.12

Sälka onsdagen kl.12

Tjäktja torsdagen kl.12

Alesjaure torsdagen kl.18

Kieron fredagen kl.10

 

Det finns bastu  Alesjaure som är gratis för Fjällräven Classicdeltagare att använda. Vi ber er om hjälp att hålla bastun ren,  fylla på vatten och ved så att vi kan ha dem öppna så mycket det går. Vid Sälka kan man också använda bastun mot att man betalar dagavgift till stugvärden.

 

Vid Ladjújávri efter ca 5 km kommer du till en Samisk bosättning och ”Lap Dånalds” som serverar renköttsburgare. Det är många vandrare som ätit sin sista måltid på färska råvaror under vandringen här.

Andreas Sarri som bor här erbjuder också en båttransport över sjön. Att åka båten över Ladjújávri är helt tillåtet och att vila benen och njuta av den ca 6 km långa båtturen med en unik utsikt över Kebnekaise från sjön. Biljettpriset för båtresan ingår inte i Fjällräven Classic utan köps på plats.

 

Över sjön Alesjavrí går det också att åka en liten båt, den körs av Roland Enoksson och spar dig 4 km vandring.

Om du avser att gå upp på Kebnekaise under ditt deltagande i Fjällräven Classic så går det bra, räkna med att det tar en lång dag, för att hinna med det så rekommenderar vi att du startar på fredagen eller tidigt på lördagen.

Du får tälta var du vill under Fjällräven Classic Sverige, vi rekommenderar dig att tälta bortom STF:s stugplatser. Med ett viktigt undantag: inom Abisko nationalpark råder tältförbud utom på två platser. De sista 15 kilometrarna går leden genom nationalparken så planera då i förväg vilken tältplats du vill nyttja. Du får endast tälta, eller göra upp en eld, på en iordningställd tältplats vid Nissunjåkk, 5 km söder om Abisko Fjällstation. Du kan också tälta vid Abiskojaurestugorna, som ligger i nationalparken, men där är det väldigt begränsat med plats . Om du vill tälta vid Abiskojaure så måste du hämta upp en campingbiljett vid checkpoint Kieron. Om de är slut så är det för att tältplatsen vid Abiskojaure är slut och då måste du tälta vid Kieron eller Nissunjåkk.

 

Vi förser dig med en avfallspåse att lägga ditt skräp i under vandringen. Det är viktigt att du använder den. Det är under inga omständigheter tillåtet att lämna skräp längs leden, vid checkpoints, fjällstugor eller vindskydd. Om du gör det blir du diskvalificerad. Vi vill hålla området naturligt och fritt från skräp. Du bär med dig påsen hela vägen till målet i Abisko.  Väg in din skräppåse vid målet i Abisko, så får du en lott i vårt skäppåselotteri.

Du kan avbryta Fjällräven Classic Sverige när du vill, men eftersom detta är väglöst land måste du ändå ta dig till fots tillbaka till Nikkaluokta eller vidare till Abisko. Var god kontakta en volontär vid en checkpoint – eller, om du har täckning på telefonen – ring 073-832 41 20.

Om nöden kallar

Mänskliga fekalier är en annan femma. Detta bör inte tas med i skräppåsen. Det finns ett flertal dass vid checkpoints och fjällstugor längs leden. På flera checkpoints finns tälttoaletter med urinseparering. För att separeringen ska fungera bra ska du sitta ner, ganska långt bak på ringen. Självklart sitter du även ner på dassen som finns vid stugor och vindskydd. Om nöden kallar när du är långt ifrån ett dass: Gräv en liten grop. Uträtta dina behov. Täck över gropen med jord. Ta med dig papperet i en skräppåse. OBS! I Abisko nationalpark får du inte gräva utan ska täcka avföringen med stenar och ta med ditt toapapper. Uträtta aldrig dina behov i eller i närheten av vattendrag.

Dela artikel:

We use cookies to give you the best possible experience when using our website and to make it easier for you to interact with the website. They also help us continually improve our site and provide you with offers tailored to your interests. By using our website you consent to the use of cookies. For further details about our use of cookies or how to opt out or change your preferences, please read our data protection statement and our cookie policy.